Λαμπερές ιστορίες φωτιάς

Παντέχνου πυρός σέλας
Λαμπερές ιστορίες φωτιάς

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στα πλαίσια της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που στοχεύει στην ανάδειξη της φυσικής και  πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της, διοργάνωσε εκδηλώσεις με θεματικό άξονα τη φωτιά.
Η φωτιά χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία, φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό, προκάλεσε το δέος, φλόγισε τη φαντασία κι έθρεψε το μύθο. Δαμάζοντας τη φωτιά, ο άνθρωπος ξεχώρισε από τα θηρία και κατόρθωσε να κυριαρχήσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
Οι φλόγες, ωστόσο, κρύβουν μια όψη σκοτεινή. Η φωτιά δίνει ζωή, μπορεί όμως και να την αφαιρέσει με τον πιο επώδυνο τρόπο και να καταδικάσει στη λήθη δημιουργήματα, καθώς πίσω της δεν αφήνει παρά μόνο λίγη στάχτη.
Η ιδιότητα της φωτιάς να καταστρέφει αλλά και να δημιουργεί, να αναγεννά και να αναγεννάται τη συνέδεσε με τη θρησκεία, τη μαγεία, τη ζωή, τη σοφία, τη μνήμη και τη δημιουργία, με ό,τι πιο πολύτιμο δηλαδή διαθέτουν οι θνητοί.
Τις «Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» φιλοξενήσαμε στο χώρο του σχολείου μας στις 16 Οκτωβρίου 2012.  Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους υπεύθυνους του εκπαιδευτικού προγράμματος, να ακούσουν μύθους  και αλήθειες για τη φωτιά, να εκφραστούν με ιστορίες, παραμύθια και παροιμίες γι? αυτή και να παρακολουθήσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προβολή με θέμα τη φωτιά και την παράλληλη πορεία της στο χρόνο, με τον άνθρωπο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο